Siber/Dijital Güvenlik

Siber Riskler Nelerdir?

Elektronik veri kullanan herhangi bir şirket, Siber risklerle karşı karşıyadır. (mobil cihazlar, bilgisayarlar, sunucular, internet)
Siber Riskler, İşletmeler, internet ortamındaki varlıklarının silinmesi veya kesintiye uğratılmasıyla karşı karşıya kalabilmektedirler. (Ağ ve sistem korumaları önemsenmelidir.)

Siber Riskler neden bu kadar önemlidir?

Siber Risklerin teşkil ettiği tehdit, artık bir şirketin varlıklarına yönelik fiziksel tehditler kadar somuttur ve ciddi artçı etkilere sahiptir.
Kurumsal şirketlerin bilişim sistemlerine bağımlılığı arttıkça açıkları da aynı şekilde artmaktadır. Bilişim sistemlerine çok bağlı olan bu işletmeler herhangi bir bilgisayara gelecek zarar ve güvenlik ihlalleri ile şirket çapında ciddi mali kayıp tehlikeleriyle karşı karşıya kalırlar.

Bir işletmenin Siber Risklere maruz kalması sonrası yaşanabilecek sorunlar;

Veri Sızıntısı; Dijital veriler, şirketin sisteminden kaybolur veya sızdırılır. Bu kayıp, bir kişisel bilgisayar, dizüstü bilgisayar, mobil cihaz veya tablet üzerinden gerçekleşebilir.

Bilgi İşlem Krizi; Bilgi işlem departmanının, bir yandan sorunla başa çıkarken diğer yandan da olağan akışında işi yönetmesi gerekmektedir. Bu bir sızıntı mı, yoksa kayıp mı, yoksa şirket hacklendi mi? Veriler nasıl çalındı veya kayboldu? Yedek sunucu yazılımına ihtiyaç var mı? vb. sorunlar ortaya çıkacaktır.

Halkla İlişkiler; Sızıntı haberleri, özellikle bu sosyal medya çağında hızla yayılmaktadır. Şirkete olan güven, olayın üzerinden saatler geçmeden azalabilir. Müşterilere verilerin çalındığı söylenmeli mi? Başka kime bilgi verilmeli? Güveni geri kazanmak ve şirketin itibarını korumak, hızlı harekete geçmeyi ve özenle yönetilen bir halkla ilişkiler müdahalesini gerektirmektedir.

Finansal Kriz; Finansal etkilerin uzantıları oluşmaya başlamıştır. Veri ihlalleri için düzenleyici cezalar olabilir. Şirketinizdeki sızıntı yüzünden, veri kaybı sebebiyle kendi müşterilerine tazminat ödemek zorunda kalan 3.şahıslar bu tazminatı sizden talep edebilirler. Kar kaybı da söz konusu olabilecektir.

Yönetim Krizi; Bir siber kriz sonrası, yönetimin ve şirketin itibarı ciddi şekilde tehlikeye girebilir.

Dijital dünyadaki gelişmeler, beklentiler ve riskler, sigortalılarla sadece tahsilat ve hasar gibi  belirli durumlarda iletişime geçen klasik sigortacılık ürünleri ile yetinmeyip, hasar olmadan risk gerçekleşmeden de her an bilgi veren hizmet sunan farklı ürünler yaratmayı gerektiriyor.

 

Whatsapp Destek